BTW op uw vakantiehuis: wat moet u weten?

Investeren in vakantiewoningen is al decennialang een veelgekozen belegging. De alsmaar strenger wordende regels voor het verhuren van huizen met een woonbestemming, zorgen ervoor dat recreatief vastgoed nog aantrekkelijker wordt. Zoals met iedere investering moet u ook bij het kopen van een vakantiehuis rekening houden met de fiscale gevolgen. Iedere persoonlijke situatie verschilt van elkaar, het is daarom belangrijk om u van tevoren goed te laten inlichten. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met de verkoop van vakantiewoningen en kunnen u goed begeleiden, zij vertellen u graag meer.

 
 

Nieuwbouw recreatiewoningen en de btw

De nieuwbouw recreatiewoningen van Marina Resort Leukermeer zijn belast met 21%. Ook bij levering binnen twee jaar na eerste ingebruikneming is 21% btw verschuldigd. Dit geldt ook voor de inventaris en kavel. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de btw terug te vorderen. Hoe u de woning gaat gebruiken bepaald of u zich kwalificeert als ondernemer voor de btw.

Het gebruik kan worden opgedeeld in drie opties:

  1. De recreatiewoning wordt aangekocht voor alleen recreatief eigen gebruik;
  2. De recreatiewoning wordt gekocht als investering en deze wordt volledig beschikbaar gesteld voor de verhuur;
  3. De recreatiewoning is bestemd voor deels eigen gebruik en de overige periode wordt deze beschikbaar gesteld voor de verhuur.

1. Btw gevolgen bij eigen gebruik

Indien u een recreatiewoning koopt voor uitsluitend recreatief eigen gebruik is er geen sprake van ondernemerschap. De btw die is betaald over de recreatiewoning kan niet worden teruggevorderd.

2. Btw gevolgen bij volledige verhuur

Wanneer u een recreatiewoning aankoopt om deze volledig te verhuren kan de btw die betaald is worden teruggevorderd. Het verhuren van een woning wordt namelijk gezien als ondernemerschap. De btw die u in aftrek kunt nemen is onder andere de btw op de totale aankoopsom. Daarnaast kunt u ook de btw op de kosten van onderhoud (o.a. schoonmaak en reparaties) en het gebruik van de woning in aftrek nemen. Bij gebruik kunt u denken aan de nutsvoorzieningen.

3. Btw gevolgen bij een combinatie van eigen gebruik en verhuur

Bij het kopen van een recreatiewoning voor deels eigen gebruik en verhuur is het ook mogelijk om btw terug te vragen. Hierbij is het deel wat u kunt terugvragen afhankelijk van het eigen gebruik in verhouding met het aantal dagen dat de woning is verhuurd. U bepaalt zelf hoeveel dagen u de woning zelf gebruikt en hoeveel dagen u de woning voor de verhuur beschikbaar stelt. Heeft u al een verhouding voor ogen en bent u benieuwd naar welke fiscale gevolgen dit heeft? Neem dan gerust contact op met onze adviseur Olav. 

Invloed van btw op de aankoop van een vakantiewoning
Fiscale gevolgen van het kopen van een vakantiehuis

Laat u informeren en vraag advies

Bij de aankoop van een recreatiewoning zijn er bepaalde keuzes die gevolgen hebben voor de btw en eventuele teruggave. Het kopen van een recreatiewoning heeft dus fiscale gevolgen. Maar door optimale benutting van de fiscale mogelijkheden kunt u het rendement op de investering vergroten. Om dit te benutten is het van belang de specifieke omstandigheden te bespreken met een adviseur.

 
 
 
 
 

Bekijk ook onze andere blogs: