Vakantiewoning kopen en de gevolgen voor de btw

Investeren in vakantiewoningen is booming. Steeds meer particuliere en institutionele beleggers kiezen voor een waardevaste investering in recreatief vastgoed. Het kopen van een recreatiewoning heeft eventueel gevolgen voor de belasting over de toegevoegde waarde, afgekort de btw.

Wat is btw?

Voordat we meer vertellen over de opties die van toepassing zijn bij het kopen van een recreatiewoning is het belangrijk om te weten; wat is btw en waar dient het voor? Btw is een afkorting voor de woorden belasting over de toegevoegde waarde. Btw is een vorm van belasting die consumenten betalen over goederen en diensten. Voor de overheid is de btw een belangrijk bron van inkomsten. De inkomsten uit de btw en andere belastingen gebruiken ze voor het financieren van de Rijksuitgaven, dit alles is terug te vinden in de Rijksbegroting.

 
Wat is btw?

Wat is de invloed van btw op de aankoop van een recreatiewoning

Nu duidelijk is wat btw is en waar het voor dient gaan we in op de gevolgen van btw bij het kopen van een recreatiewoning. De aankoop van een nieuwe recreatiewoning in Nederland is belast met het algemene btw-tarief van 21%. Ook bij levering van een woning binnen 2 twee jaar na de eerste ingebruikneming is er sprake van verschuldigde btw. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de btw terug te vorderen. Dit is afhankelijk van de manier waarop de woning wordt gebruikt.

Het gebruik kan worden opgedeeld in drie opties

  1. De recreatiewoning wordt aangekocht voor alleen recreatief eigen gebruik.
  2. De recreatiewoning wordt gekocht als investering en deze is volledig beschikbaar voor de verhuur.
  3. De recreatiewoning is bestemd voor deels eigen gebruik en de overige periode wordt deze beschikbaar gesteld voor de verhuur.
 
Invloed van btw op de aankoop van een vakantiewoning

Btw gevolgen bij eigen gebruik

Indien u een recreatiewoning koopt voor recreatief eigen gebruik is er geen sprake van ondernemerschap. De btw die is betaald over de recreatiewoning kan niet worden teruggevorderd.

Btw gevolgen bij volledige verhuur

Wanneer u een recreatiewoning aankoopt om deze volledig te verhuren kan de btw die betaald is worden teruggevorderd. Het verhuren van een woning wordt namelijk gezien als ondernemerschap. Bij volledig verhuren betekent dat de woning het gehele jaar door beschikbaar moet zijn voor de verhuur.

Btw gevolgen bij een combinatie van eigen gebruik en verhuur

Bij het kopen van een recreatiewoning voor deels eigen gebruik en verhuur is het ook mogelijk om btw terug te vragen. Hierbij is het deel wat u kunt terugvragen afhankelijk van het eigen gebruik van de woning. Bij de aankoop van de woning spreekt u af hoeveel u zelf gebruik gaat maken van de woning om zo een percentage te bepalen.

Laat u informeren en vraag advies

Bij de aankoop van een recreatiewoning zijn er bepaalde keuzes die gevolgen hebben voor de btw en eventuele teruggave. Het kopen van een recreatiewoning heeft dus fiscale gevolgen. Maar door optimale benutting van de fiscale mogelijkheden kunt u het rendement op de investering vergroten. Om dit te benutten is het van belang de specifieke omstandigheden te bespreken met een adviseur.

 
 

Bekijk ook onze andere blogs: